klokkenroof Putte 1943 - D-Daygids

Bezoek Normandië & D-Day stranden
of Vlaamse Westhoek
met ervaren gids
Ga naar de inhoud
De legendarische
Klokkenroof in Putte
1943
Wereldoorlog  II. Nadat eind 1942 geallieerde bombardementen de eerste schade hadden toegebracht aan het Duitse Rijk, begonnen de Duitsers kort daarna met de inbeslagname van klokken in de kerken en kapellen van België en andere bezette landen. De klokken werden door de Duitse oorlogsindustrie gesmolten en gebruikt voor productie van wapens en munitie.

Daarom maakten de verzetstrijders in Putte meteen plannen om de klokken uit de  Sint-Niklaaskerk (Putte centrum) weg te halen en te verstoppen voor de Duitsers. Maar hoe begin je daaraan zonder een stevig werktuig of een hijskraan; de kleinste klok woog immers 750 kg en de grootste bijna 1 ton. Toch slaagde het Putse verzet erin om in de nacht van 10 op 11 september 1943 de klokken naar beneden te halen en te verbergen. Toen de Duitsers nadien in Putte langskwamen voor inbeslage van de klokken, bleek de kerktoren gewoon leeg...

Meteen volgende een grootscheepse zoekactie, maar de klokken bleven spoorloos.  De woede van de Duitsers was groot en verschillende Putse verzetsleden werden opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen. Zij betaalden een zware tol voor hun moedige actie.
foto's terugbrenging van de 2 grote Putse klokken na afloop WO II:
foto hieronder: de kleinste Putse klok, in beslag genomen door de Duitsers. Daarna wellicht gesmolten om er oorlogstuig van te maken en dus niet meer teruggekeerd naar Putte.
   home        contact

© 2018 - 2024 D-Daygids.be
Terug naar de inhoud