vlucht_van_2_putse_vrienden_nawoord - D-daygids | Bezoek Normandische D-Day stranden en Vlaamse Westhoek met ervaren gids

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

.
"De bewogen vlucht van 2 Putse vrienden"
Het verhaal van Nare en Ware
door Eddy Liekens

Nawoord
Ik had al heel wat notities gemaakt in de loop van de jaren dat mijn vader nog leefde. Het is goed van pas gekomen in het vertellen van zijn verhaal omdat bepaalde passages voor mij ook al wat vervaagd waren. Misschien heb ik ook al wat last van de ‘memel’?

Met mijn echtgenote Anita, legde ik heel wat kilometers af op de fiets. Vooral de Westhoek is geen onbekend terrein. We maken altijd gebruik van de fietsknooppunten. Er is echter één plaats waar we steeds afwijken en we dezelfde weg als Ware en Nare volgen: recht naar Poperinge via het gehucht ‘Brandhoek’ tot aan de RCBL/CRAB-herdenkingssteen gemaakt door Lucien De Gheus.  


Vluchtelingenmonument te Poperinge - Bron: toerisme Poperinge

In de volksmond ‘het vluchtelingenmonument’. We houden er telkens even halt. De afbeelding toont een jongen die naast zijn bepakte fiets staat terwijl hij een teug neemt uit zijn bidon. Het monument ‘spreekt’, het doet iets vanbinnen, zeker als je het verhaal van Ware en Nare kent.

Laat deze tekst een blijvende herinnering zijn aan de zovele vluchtelingen die in 1940 een onzekere weg aflegden en de angst voor het onbekende moesten trotseren. Sta ook even stil bij het feit dat er vandaag nog steeds mensen hun thuis moeten ontvluchten. Oorlogen, politieke en religieuze conflicten liggen meestal aan de basis. Vluchtelingen stuiten nog vaak op veel onbegrip, we zijn ze liever kwijt dan rijk.

Aan de ingang van de gemeentelijke begraafplaats te Ardres hangt een groen bordje met het tweetalige opschrift ‘Tombes de Geurre Commonwealth - Commonwealth War Graves’. Op deze begraafplaats staan vijftien identieke ‘head stones’, op alle vijftien ligt de datum van sneuvelen in de derde week van mei 1940. Ongetwijfeld zijn er van deze mannen gesneuveld op de dag dat Ware en Nare daar aanwezig waren. Nog mysterieuzer is het feit dat zes van deze grafstenen bovenaan volgende tekst hebben: ‘Buried near this spot’ (begraven nabij deze plek). Deze zes grafstenen staan dus boven een leeg graf. Wel is geweten dat zij in de directe omgeving ergens gesneuveld en begraven zijn.


Bron: Danielle Roubroeks, Ardres

Liggen ze begraven nabij het kruispunt en zijn hun grafmarkeringen in de loop van de chaos verloren geraakt? Het onderzoek is nog niet ten einde. Met mijn zoon Ben ga ik het vluchttraject afleggen. Niet met de velo maar met een motorfiets uit WOII. We gaan ongetwijfeld voor verrassingen (en in panne) staan. Hierover volgt later nog enig relaas.

Gesprekken met diverse mensen, hielpen ons in de meeste gevallen een heel eind verder. De nog levende getuigen zijn schaars geworden. Gelukkig konden we een aantal boeken raadplegen waaronder het werk van Frank Seberechts, ‘De weggevoerden van mei 1940’.

Mijn welgemeende dank aan iedereen die voor foto’s, relaas en opmerkingen zorgden: Jozef Sleeckx, Robby Goovaerts, Chris Buedts, Flor Van Vlasselaer en Julien Cannaerts. Ook mijn echtgenote Anita en mijn kinderen Griet, Ben, An en hun respectievelijke partners Wouter, Kim en Bart bedank ik voor hun betrokkenheid en geduld. Ik mocht rekenen op Hilde Van Camp om de tekst na te lezen en waar nodig te verbeteren, waarvoor hartelijk dank.

Ik vergeet zeker de hoofdrolspelers Ware en mijn vader “Nare” niet. Vader, je vertelde het verhaal zovele keren, het bleef boeiend. Het heeft hoogstwaarschijnlijk een gunstige invloed op mijn leven gehad. Bedankt!

Eddy Liekens


Foto genomen kort na de vlucht in 1940
rechts: Jules Van Roosbroeck
midden: Nare Liekens
links: Ware Sleeckx met de fiets die hij in Deinze kocht.
(foto: collectie Liekens)

home   |   terug
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu