klokkenroof-in-putte - D-daygids | Bezoek Normandische D-Day stranden en Vlaamse Westhoek met ervaren gids

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

-
De klokkenroof in Putte

Wereldoorlog II. Nadat eind 1942 geallieerde bombardementen de eerste schade hadden toegebracht aan het Duitse Rijk, begonnen de Duitsers kort daarna met de inbeslagname van klokken in de kerken en kapellen van België en andere bezette landen. De klokken werden door de Duitse oorlogsindustrie gesmolten en gebruikt voor productie van wapens en munitie.

Daarom maakten de verzetstrijders in Putte meteen plannen om de klokken uit de Sint-Niklaaskerk (Putte centrum) weg te halen en te verstoppen voor de Duitsers. Maar hoe begin je daaraan zonder een stevig werktuig of een hijskraan; de kleinste klok woog immers 750 kg en de grootste bijna 1 ton.
Toch slaagde het Putse verzet erin om in de nacht van 10 op 11 september 1943 de klokken naar beneden te halen en te verbergen. Toen de Duitsers nadien in Putte langskwamen voor inbeslage van de klokken, bleek de kerktoren gewoon leeg...

Meteen volgende een grootscheepse zoekactie, maar de klokken bleven spoorloos. De woede van de Duitsers was groot en verschillende Putse verzetsleden werden opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen. Zij betaalden een zware tol voor hun moedige actie.

Foto's: terugbrenging van de Putse klokken na afloop van WO II

home   |   terug naar herdenking klokkenroof   |   uw gids

© D-Daygids.be - alle rechten voorbehouden
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu